Benzin još skup

Bez autora
Jul 12 2010

Cenovnici na pumpama neće se menjati ni narednih dana, jer je procenat promene cena nafte i kursa dolara tek na 0,80 odsto umesto na 3,5 koliko je određeno uredbom. Trgovci naftom ukazuju da je povećanje vremenskog roka sa 15 na 30 dana i procenta promene sa 1,5 na 3,5 odsto pogrešna odluka.Oni smatraju da je ta odluka uticala samo da se u javnosti što manje pominje skupo gorivo. Sada litar motornog benzina košta od 117,4 do 119,4 dinara, a evrodizela 114 do 116,9 dinara. Narednih 15 do 20 dana teško da možemo očekivati promenu, a poskupljenje ili pojeftinjenje u tom periodu biće moguće jedino u slučaju velikih oscilacija cene nafte na berzama.

Benzin još skupCenovnici na pumpama neće se menjati ni narednih dana, jer je procenat promene cena nafte i kursa dolara tek na 0,80 odsto umesto na 3,5 koliko je određeno uredbom - objašnjeno je “Novostima” u Ministarstvu energetike.

Trgovci naftom ukazuju da je povećanje vremenskog roka sa 15 na 30 dana i procenta promene sa 1,5 na 3,5 odsto pogrešna odluka. Oni smatraju da je ta odluka uticala samo da se u javnosti što manje pominje skupo gorivo. Sada litar motornog benzina košta od 117,4 do 119,4 dinara, a evrodizela 114 do 116,9 dinara.

- Narednih 15 do 20 dana teško da možemo očekivati promenu, a poskupljenje ili pojeftinjenje u tom periodu biće moguće jedino u slučaju velikih oscilacija cene nafte na berzama - kaže Aleksandar Mileusnić, direktor “Petrobartavije”.

- U razvijenim zemljama teži se tome da cene na pumpama odražavaju stanje cenovnika na berzama, a samo je Srbija izuzetak.

Iako je proletos u Vladi Srbije veoma bila aktuelna najava smanjenja akciza na motorne benzine za oko 10 odsto i istovremeno povećanje na dizele i tečni naftni gas, ta priča je zaboravljena. Očigledno da Ministarstvo finansija nije pronašlo način da se smanjenje akciza na benzine nadomesti većim prihodima od dizela i TNG.

Niko u državi nije raspravljao ni o javnom predlogu “Lukoila” da se kamioni u tranzitu koji natoče gorivo duž Koridora 10 oslobode plaćanja poreza na dodatu vrednost od 18 odsto. Generalni direktor “Lukoila” Aleksandar Panfilov ukazao je da tranzitni kamioni kroz Srbiju plaćaju samo putarinu, ne toče benzin i ništa ne troše u Srbiji. Glavni razlog je skupo gorivo.

Bugari

Prema najnovijim podacima Evropske komisije, Bugarska je najjeftinija zemlja Unije i po cenama benzina, koji košta 1,03 evra, ali i po cenama dizela 0,99 evra. Najskuplji benzin u Evropskoj uniji kupuju Grci čak 1,518 evra po litru, dok je po ceni dizela Grčka na drugom mestu, sa 1,32 evra, iza Velike Britanije, gde litar košta 1,455 evra.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik